El dia 11 de juny el Centre Rubinenc d’Alternatives Culturals (CRAC) vam demanar per instància utilitzar una part del carrer Pere Esmendia, la que toca a la façana del CRAC, per celebrar el sopar popular de la revetlla de Sant Joan. En la proposta entregada vam incloure una descripció de les mesures que es prendrien per tal de reduir el risc de transmissió del SARS-COv-2, el virus responsable de la COVID-19. Aquestes mesures s’adequaven a les mesures que demanava el PROCICAT: taules de màxim 10 persones i distància entre les taules de 2 metres, ús obligatori de mascareta, restricció d’aforament i inscripció prèvia. Evidentment, es deixava una zona de pas per als vianants, per no afectar la mobilitat a peu. I es tractava d’una activitat gratuïta, oberta a la ciutadania, on la gent havia de portar el seu sopar i compartir-lo amb la resta. Volíem fer caliu i comunitat i contribuir a la recuperació progressiva i controlada de l’activitat social al carrer.
Avui fem aquest comunicat perquè estem indignades amb la resposta i les maneres de fer de l’Ajuntament, que malauradament no són excepcionals:
1) Fins avui (a dos dies del sopar) no hem rebut resposta sobre si s’aprova la nostra demanda o no. De fet, encara no hem rebut la resposta formal, sinó que ho hem sabut de manera informal a través de la tècnica de referència, que ha tingut el detall de comunicar-nos la decisió.
2) La decisió és un sense sentit: mentre el PROCICAT (i el sentit comú) indiquen que aquestes activitats cal fer-les a l’aire lliure, la decisió de l’Ajuntament ens obliga a fer-ho a l’interior del nostre equipament, on la ventilació és molt menor. De fet, aquesta decisió pot fer que gent que s’hagués animat a sopar en comunitat i germanor a l’exterior ara no vulgui venir. Creiem que l’Ajuntament hauria de facilitar aquelles activitats que aporten contacte social i benestar a la ciutadania, enlloc de limitar-les.
3) La decisió tampoc té sentit, i no és justa, tenint en compte que actualment els bars estan oberts i la gent menja i consumeix a l’aire lliure; en aquest sentit, quina diferència hi ha amb la proposta que nosaltres fem?
4) La pandèmia ens ha posat en perill la continuïtat del CRAC. Però tot i així mai hem cessat la nostra activitat, ni tan sols durant el confinament total. Aquest darrer any i mig hem estat un punt de suport social essencial per a la gent i hem realitzat, malgrat les nostres dificultats, tot un seguit d’activitats per acompanyar la ciutadania, cosa que no pot dir l’Ajuntament de Rubí. És així com ara agraeix aquest esforç l’Ajuntament? És així com tracta a les entitats de Rubí, entitats que donen vida a la ciutat?
Ens sap molt de greu aquesta actitud i esperem que en el futur l’Ajuntament faciliti les activitats del CRAC al carrer, per la seguretat de tothom i per no perjudicar el dia a dia de la nostra entitat. I sobretot, per enriquir i fomentar l’ús social dels carrers per part de la ciutadania. També esperem que tracti degudament a la resta d’entitats de Rubí. Cal actuar amb responsabilitat davant la COVID-19, però aquesta no pot ser una excusa per limitar l’activitat de les entitats de la ciutat.
En qualsevol cas, la nostra proposta continua endavant i que esperem una reconsideració de l’Ajuntament.
CRAC