L’Associació Rubí d’Arrel i el Centre Rubinenc d’Alternatives Culturals (CRAC) proposen un joc per a totes les edats per compartir les properes setmanes fins que arribi, tan de bo, la fi d’aquest període de tancament que patim: el joc de natura Esclat de Primavera.
Fins fa pocs dies, confinades a casa, no podíem gaudir de la natura que tenim a tocar, però amb el relaxament progressiu de les restriccions podem començar a fer petits tastets, en forma de passeigs o de pràctiques esportives individuals, de la natura que ens envolta.
I tot això ho podem fer gràcies a la lluita ciutadana que va començar als anys noranta, vehiculada aleshores a través de la Coordinadora d’Urbanisme Ciutadà (CUC), per conservar l’entorn natural i rural que abasta aproximadament la meitat del terme municipal de Rubí. Un entorn que, amb la crisi sanitària que patim i també amb la crisi ecològica (canvi climàtic) que ens acompanyarà per dècades, està sent més essencial que mai. Us imagineu que ara, quan més falten ens fan, no tinguéssim aquestes vàlvules d’aire lliure i d’espai que són tots i cadascun dels racons del nostre entorn natural i rural?
Doncs bé, per gaudir encara més d’aquest esclat de la natura, per posar en valor aquests espais naturals i rurals que tenim a Rubí (Can Xercavins, Can Ramoneda, Can Pòlit, Can Roig, Can Serrafossà, Ca n’Oriol, Can Sant Joan, la Serra de Can Riquer, etc.), per descobrir plegades les seves curiositats, per conèixer la flora més propera, per saber-ne més de la fauna propera, per no perdre el coneixement popular forjat per les generacions de gent que va treballar el territori d’un Rubí rural, les dues entitats han preparat aquest joc.
En què consisteix el joc?
Cada dia us plantejarem una qüestió a través de les xarxes socials, tot aprofitant l’esclat espectacular de flors i fauna d’aquests dies. És un joc destinat a totes les edats, però ens agradaria molt que pogués participar la mainada a través de les seves famílies.
Esclat de primavera és una activitat no competitiva. La seva finalitat és aprendre plegades i descobrir tot allò que tenim a tocar de casa, no hem de competir amb ningú, només desitgem que passem una bona estona. Es tracta per tant d’interactuar en positiu entre totes i de compartir coneixement.
A continuació us fem un resum de com jugarem:
1) El joc l’activarem aquest dimarts, 12 de maig, i serà un joc diari (inclosos els caps de setmana) que durarà fins al 29 de juny. Per tant, 50 dies (calculem que el 29 de juny el confinament haurà acabat, si tot va bé).
2) En total hi haurà 50 preguntes sobre la natura que ens envolta. Cada dia, a les 9h del matí, plantejarem la pregunta a les xarxes socials (Facebook i Instagram) del CRAC i Rubí d’Arrel, acompanyant-la d’una o vàries fotos d’allò sobre el que volem aprendre. És a Facebook i Instagram on haureu de traslladar les vostres respostes. Podreu donar les vostres respostes des de les 9h i fins a les 21h, que podreu acompanyar, si voleu, d’imatges complementàries o relacionades amb el tema. Cada dia, a partir de les 21h, donarem la resposta a la pregunta del matí.
3) Per procurar que no sigui una activitat en la que nosaltres preguntem i vosaltres responeu, també us demanarem una mínima interacció. És a dir, i per exemple, si preguntem sobre una determinada planta, a banda de procurar respondre a allò essencial que us demanarem (nom, característica, ús, etc.), també us demanarem que ens digueu si l’acostumeu a veure i per quin lloc de Rubí, així aprendrem entre totes sobre la seva distribució i sobre els llocs on la podrem gaudir.
4) En relació als elements sobre els que anirem preguntant, també demanarem a la gent que ens vagi enviant les fotografies que puguin fer, si en tenen ganes, sobre aquests elements en les seves sortides a passejar o a fer esport individual. Aquestes fotografies les podreu penjar al vostre instagram, etiquetant a Rubí d’Arrel o al CRAC, posant el nom de l’element. Una vegada acabem el joc, farem una tria de les millors fotografies que ens hagueu enviat i muntarem una exposició física al CRAC quan la situació de crisi sanitària hagi passat i puguem recuperar l’activitat habitual del casal.
5) Quan finalitzem el joc (el 29 de juny) repartirem entre les persones que més hagin participat i interactuat amb nosaltres unes publicacions d’interès, alguna de l’àmbit local i la majoria guies de flora i fauna molt didàctiques. Aquestes publicacions les comprarem a les llibreries de Rubí, per col·laborar mínimament a la represa de la seva activitat.
6) Finalment, una qüestió de sentit comú: si ens voleu enviar imatges per a la futura exposició o si voleu afegir fotografies a les vostres respostes, us demanem sis plau que les feu durant les franges horàries en les que podeu sortir, sempre dins del terme de Rubí i respectant les distàncies a les que podeu arribar.
Bona iniciativa